Categorieën
Dwaling

Roze spinnen

Ik werd belaagd door spinnen. Eerst door één grote, die de vorm had van een grote bol zachte, roze wol. Ik moest zorgen dat de spin me niet zou steken. Dat lukte vrij makkelijk, en intussen werd de spin (die achter me aanrolde) steeds kleiner, tot zijn draad helemaal op was en ik dus had gewonnen.

Daarna kwamen er heel veel kleine spinnen. Deze zagen eruit als garnalen, en waren ook roze. Ze kropen langs mijn legging omhoog. Met een wc-rol plette ik spin na spin, maar het waren er te veel. Ik voelde een steek in mijn enkel en daarna het gif dat zich verspreidde. Al gauw begon ik te krimpen, steeds verder te krimpen, tot ik er niet meer was.

Categorieën
Dwaling

Gnab gib

Vannacht werd ik wakker van een luide knal. Ik wachtte een tijdje op de sirenes, maar die kwamen niet en ik viel weer in slaap. Vanochtend leek er niets aan de hand: ik klom uit bed, deed mijn lenzen in, zette een kop thee en keek uit het raam. Pas toen zag ik wat er was gebeurd: het heelal was in zichzelf teruggeploft. Ik had nooit gedacht dat ik dat nog zou meemaken. Het was een bijzondere ervaring, al stoorde het me dat de uitvoering zo rommelig was. Voorheen was er hier natuurlijk alleen de planeet, en nu hadden we al die lantaarnpalen, flats, woonboten, bakfietsen, etc. Daardoor paste het allemaal niet goed meer en zat alles onhandig tegen elkaar aangedrukt.

Ik deed het raam open en reikte naar buiten. Ja hoor, met een beetje manoeuvreren om de studentenflat heen, kon ik zo bij de Albert Heijn naar binnen. Dat kwam goed uit, want mijn brood was op. Ik trok met pink en ringvinger een Liefde & Passie-brood (LP rogge) uit het schap en sjorde het voorzichtig naar me toe. Zonder te betalen! Niemand die er wat van zei.

Ik smeerde een boterham met roomboter en appelstroop en at hem meteen op. Kauwend liep ik naar de andere kant van mijn huis. Ik tuurde in de verte en zag een hoekje van het kantoor dat tot gisteren op anderhalf uur reizen van mijn huis lag. En nu zo dichtbij… ik had dus ineens alle tijd. Het leek erop dat het leven een stuk overzichtelijker en eenvoudiger voor me was geworden.

Zo kon ik vanochtend in alle rust nog wat op mijn balkon zitten peinzen over de dingen. Af en toe zwol de wind aan, en werd de wereld nog wat verder in elkaar geduwd. Het maakte een zwaar, ribbelend geluid, alsof er een reusachtig vliegtuig over het huis vloog.

Categorieën
blog

De figurant

Ik werd gebeld door de mensen van de balie: er was iemand die zei dat we zonder toestemming een foto van hem gebruikten. Ik kwam naar beneden en zag meteen om wie het moest gaan, want er stond maar één persoon in de ontvangsthal: een bedaarde maar vitale man, met een knap gezicht en een kort grijzend baardje.

Ik gaf hem een hand en bekeek hem eens goed, maar hij kwam me niet bekend voor. Hij haalde zijn telefoon erbij en liet de foto zien, die hij van een kennis doorgestuurd had gekregen. Daarna vertelde hij dat hij figurant was. Dat bracht me in verwarring. Hij zei dat hij had gefigureerd voor een filmpje, en dat hij zich er niet van bewust was geweest dat er ook foto’s werden genomen. Ik vond zijn klacht dan nog steeds wat vreemd, maar liet het maar rusten. Hij vertelde dat hij ook wel eens had gefigureerd in een speelfilm.

Ik nam hem mee naar boven, zodat hij de installatie kon zien waar hij deel van uitmaakte. Hij werd afgebeeld op een scherm, waarop je hem wat heen en weer zag wiebelen en met zijn ogen knipperen. Een gefilmd portret dus, geen foto. Het lukte me om niet triomfantelijk te kijken. Ik legde hem wat uit over de context en het doel van de installatie, waarin ook filmpjes gebruikt worden. Hij herinnerde zich dat hij was gecast als arts. Ze hadden hem een witte jas aangetrokken en een stethoscoop omgehangen. Ik merkte op dat dat wel heel stereotyperend was. Al kon hij daar natuurlijk niets aan doen.

Toen we weer naar beneden liepen, legde hij uit dat je als figurant niet een te ‘bekende kop’ moet krijgen, want dan word je minder waard. Aha, zei ik, dan word je net als de Albert Heijn-man, dan kun je moeilijk voor iets anders worden ingezet. Precies, zei hij. Al zei hij ook dat hij de Albert Heijn-man miste.

Ik vroeg wat hij wilde. Hij zei hij dat hij ons heus niet wilde gaan sueën, maar dat het zo spijtig is dat je als figurant nooit de resultaten ziet van je werk. Dus als het mocht, wilde hij graag die filmpjes een keer zien.

Categorieën
blog

Ik ben een hond

Op de terugweg van het ruilboekenkastje terug naar huis, zag ik een herder op de stoep met een dikke stok voor zich op de grond. Baasje stak over en riep hem mee. De herder keek op en rende achter baasje aan, maar hij pakte natuurlijk wel eerst de stok op. Ik zag hoe tevreden hij was met zijn aanwinst.

Het volgende moment wás ik die herder, ik zat in zijn kop. Ik was bij de ruilstokkenstoep geweest en ik had een mooi exemplaar gevonden om mee te nemen, zo’n fijne dikke, zo eentje die elke serieuze hond eigenlijk in zijn verzameling moet hebben.

Wat is het verschil? Ik apporteer boeken.